ACTUA: hygiënemaatregelen thuisverpleging bij Covid-19

Covid-19 (Corona-virus)

Het is uitermate belangrijk om aandachtig te zijn voor de symptomen van een Covid-19 besmetting: koorts en hoest. De ziekte kan zich ook presenteren onder de vorm van moeheid, spierpijn, kortademigheid, keelpijn en hoofdpijn.

Het virus wordt overgedragen via druppels tot +/- 1,5 m ver.

Volg strikt de HYGIËNERICHTLIJNEN van Sciensano: COVID-19_procedure_nurses_NL.pdf.

Lees dit document goed door en neem ook het "Hygiëneadvies voor de patiënt" door.

Leg een aantal uitgedrukte exemplaren van het “Hygiëneadvies voor de patiënt” in de wagen.

 

TER INFO:

Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers:

Type I masker: bedoeld voor cliënten, niet voor medewerkers.
Type II masker: voor gebruik door medewerkers in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.
Type II R masker: dit is de niet-vochtdoorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. Bij Covid-19 dient in thuisverpleging type II R gebruikt te worden.

Er zijn 3 typen FFP ademhalingbeschermingsmaskers (“eendebekmasker”, voor ziekenhuizen):
FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het norovirus.
FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC.
FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica.

Hou het veilig, als thuisverpleegkundige heb je een cruciale en belangrijke rol in vermijden van verspreiding van infecties, in het geven van correcte informatie aan patiënten en hun omgeving en in de behandeling van mensen met een besmettelijke aandoening.

Als het brandt, moet je blussen, maar weet ook dat paniek gevaarlijker is dan de brand zelf. Hou het hoofd dus koel.

Alle appreciatie voor jullie schitterend werk in deze moeilijke omstandigheden !!!